Hoelang duurt het om een elektrische wagen op te laden? Een vraag die veel gesteld wordt, maar niet altijd een even eenvoudig antwoord heeft. Wij proberen voor jullie de meest gestelde vragen rond het laden van een elektrische wagen te beantwoorden!
Hoelang duurt het laden van een elektrische wagen bij je thuis?
De meeste thuisladers, zoals onze Ohme Home Pro of ePod 7,4kW, leveren elektriciteit met een snelheid van 7,4 kWh. Maar wat betekent dat nu eigenlijk? Het wil zeggen dat voor elk uur dat je je wagen oplaadt, er 7,4kW energie in je batterij wordt gepompt. Als je dus een batterij hebt van 70kW, duurt een volledige laadbeurt ongeveer tien uur.
Andere krachtigere of driefasige laders, zoals de Home Pro 11kW laden sneller op, terwijl minder krachtige laders er dan weer langer over doen.
Ter vergelijking: een standaard stopcontact levert ongeveer 2,3 kW, dus voor diezelfde 70 kW zou je via een stopcontact ongeveer 30 uur nodig hebben. Een laadpaal bij je thuis is dus zeker geen overbodige luxe!
Hoelang duurt het laden van een elektrische wagen bij een openbare laadpaal?
Openbare laadpalen kunnen heel wat verschillende vermogensniveaus hebben – van 7 kW, vrijwel hetzelfde als thuis, tot zelfs wel 350 kW bij sommige van de ultrasnelle openbare laadpunten die we meer en meer beginnen te zien langs de snelwegen.
Maar er zijn enkele cruciale dingen om te onthouden over openbare laadpalen, de snelheid die ze bieden en wat ze daadwerkelijk leveren. Zowel we al aanhaalden zijn ultrasnelle laadpunten van 50 kW en hoger zijn nu relatief gemakkelijk te vinden in Europa, maar wist je al dat krachtiger niet altijd beter is?
Alle elektrische wagens hebben namelijk een maximale snelheid waarmee ze kunnen opladen. Het is dus niet de moeite om extra te betalen voor een supersnelle laadbeurt, als je auto die snelheid niet aankan. Een Opel Astra ondersteunt bijvoorbeeld opladen tot 100 kW, terwijl de Audi e-tron GT kan opladen tot 270 kW. Je kunt je auto dus wel opladen bij een sneller laadpunt, maar je wagen zal niet sneller gaan laden dan het maximum dat hij aankan. En als je in gedachten houdt dat snellere laders vaak duurder zijn, doe je er best aan om op te laden bij een lader afgestemd op jouw wagen. Zo zorg je ervoor dat je niet te veel betaalt!
We vatten het even samen: als je 50kWh vermogen aan je batterij wilt toevoegen met een lader van 50kW, dan zou dat een uur duren. Maar dat is natuurlijk de theorie. De praktijk is iets ingewikkelder. Er zijn namelijk heel wat factoren die de laadsnelheid beïnvloeden. De levering van het vermogen, en zeker bij een snellader, hangt immers af van verschillende factoren, zoals de omgevingstemperatuur en de staat van de batterij.
Welke factoren beïnvloeden mijn laadsnelheid?
Wat kan de laadsnelheid van je auto bij een openbare laadpaal beïnvloeden? We hadden het al over de wagen zelf en eventuele beperkingen in de laadsnelheid, maar ook het niveau van de batterij speelt een rol.
Batterijen presteren namelijk het beste wanneer hun laadniveau tussen 20-80% ligt. Alles daarbuiten zal de laadsnelheid vertragen, vooral wanneer de batterij bijna volledig vol is. Je kan het vergelijken met water in een fles gieten. Hoe voller de fles, hoe trager je moet gaan gieten om te voorkomen dat je morst… En dat is exact zo met batterijen!
Ook het weer speelt een rol. Batterijen hebben een optimale werktemperatuur en alles daarboven of daaronder betekent dat de batterij een deel van de inkomende lading moet gebruiken om zichzelf te koelen of te verwarmen. Dit heeft opnieuw een effect op de laadtijd van je wagen. Er wordt wel aan dit probleem gewerkt, want sommige EV’s hebben nu warmtepompen die helpen de batterij op te warmen en minder gevoelig te maken voor koudere temperaturen. Andere beschikken dan weer over functies waarmee de batterij voor het opladen kan worden opgewarmd.
Moet ik mijn elektrische auto altijd volledig opladen?
De batterij van een EV is het meest efficiënt tussen 20 en 80%. Zoals we eerder al uitlegden, vertraagt de laadsnelheid dramatisch boven de 80%. Daarom is het niet altijd even efficiënt om te wachten tot je batterij tot 100% is opgeladen. Tijdens een lange reis ben je dus beter af als je oplaadt tot 80%, je reis voortzet en later opnieuw te laden. Dit zal sneller gaan dan als je moet wachten op de volle 100%!
Daarnaast is het op lange termijn ook beter voor de gezondheid van je batterij om die niet continu volledig op te laden. Het kan zeker geen kwaad voor die enkele keer dat je eens een langere reis hebt, maar als je als regel neemt dat je je batterij in normale omstandigheden slechts tot 80% oplaadt, dan zal je batterij langer gezond blijven!