Elektrisch rijden voor beginners
Deze pagina vertelt je alles wat nieuwe bestuurders van een elektrische wagen moeten weten over thuisladen.
Om te beginnen: wat is een thuislader?
Een thuislader is een compact apparaat waarmee EV-bestuurders hun elektrische auto thuis kunnen opladen. Het is een veel goedkopere en snellere oplossing dan een trip naar een openbaar laadstation.
Laden via een laadpaal?
Laadpalen, variërend van 7kW tot 22kW, zijn het meest voorkomende type EV-lader voor thuis. Ze zijn ideaal voor als je auto een paar uur geparkeerd staat, bijvoorbeeld terwijl je thuis bent, druk aan het werk bent of boodschappen gaat doen. Laden met een laadpaal gaat heel wat sneller dan laden via het stopcontact.
Wat is snelladen?
Snelladers, variërend tussen 50kW en 350kW, zijn ideaal om je wagen onderweg bij te laden. Door hun hogere vermogen laden ze nog sneller dan gewone laadpalen, maar daardoor passen ze ook niet in een gewone woning – je vindt ze dus meestal bij benzinestations en langs snelwegen.
De verschillende soorten laders
Gekoppeld
Een gekoppeld laadstation, zoals de Ohme Home Pro, wordt geleverd met een kabel die permanent is bevestigd, zodat je hem altijd bij de hand hebt om een nieuwe laadsessie te starten. Je hoeft geen kabels meer te zoeken of zitten graven in je kofferbak – je oplaadhulpje staat altijd voor je klaar.
Ohme Home Pro
Ongebonden
Een ongebonden laadstation, zoals de Ohme ePod, heeft geen vaste kabel en is een universele oplaadpartner. Of je EV nu een Type 1- of Type 2-aansluiting heeft, deze lader is voor iedereen geschikt. Neem gewoon je vertrouwde oplaadkabel – meestal wordt die meegeleverd met je auto – en sluit hem moeiteloos aan.
Ohme ePod
De basics van thuisladen
Wat betekent kWh?
kWh staat voor kilowattuur en is het getal dat aangeeft hoe groot de batterij van je auto is en wat de opslagcapaciteit ervan is. Simpel gezegd is het de grootte van je elektrische ‘brandstoftank’.
Welke kW lader heb ik nodig?
Een lader van 7,4kW is vaak genoeg. Zeker als je tijdens langere periodes kan laden. Moet je toch vaker snel laden? Dan kies je misschien best voor een 11kW- of 22kW-model.
Wanneer moet ik opladen?
Probeer het batterijniveau tussen 20 en 80% te houden. Pieken en dalen zijn onvermijdelijk, maar als je je zoveel mogelijk aan dit bereik houdt, gaat je batterij extra lang mee.
Hoeveel kost een laadbeurt?
Het thuis laden van je auto is niet alleen ecologisch, maar ook budgetvriendelijk. Hoeveel je exact bespaart is afhankelijk van het model van je wagen en je energietarief.
Hoelang duurt het opladen?
De laadtijd is afhankelijk van de grootte van de batterij en de laadsnelheid van je wagen en laadstation. Met een 7,4 kW lader duurt het gemiddeld 11 uur om een wagen vanaf 0 volledig op te laden.
Waarvoor staat het rijbereik?
Het rijbereik is de afstand die je elektrische wagen kan afleggen op één volledige lading – het is het aantal kilometers dat je op avontuur kan gaan alvorens je weer moet laden.
Hoe bereken je de laadtijd van een EV?
De formule om de laadtijd van je wagen te berekenen gaat als volgt:
Batterijgrootte ÷ Laadsnelheid = Laadtijd
Dus:
Een Volkswagen ID.3 van 62kWh met een lader van 7,4 kW (62 ÷ 7,4) = iets meer dan 8 uur laadtijd.
Slim laden in een notendop
Wat is slim laden?
Slim laden is een technologie die dataverbindingen gebruikt om de beste laadmomenten te vinden. Met Ohme’s slimme laders kan je wagen zowel met ons als met het elektriciteitsnet communiceren en komt hij makkelijk te weten wanneer het groener en goedkoper is om op te laden.
Bediening via smartphone
Met de Ohme-app kun je je lader bedienen met één druk op de knop. Je kunt routines instellen, eenmalige laadsessies plannen, een prijsplafond instellen (prijs/kWh) en moeiteloos je energiekosten en verbruik bijhouden.
Netbalancering
Onze technologie past de laadtijden aan op basis van pieken en dalen in de vraag naar elektriciteit, waardoor ‘peak shaving’ mogelijk wordt. Peak shaving beheert pieken in de vraag om de druk op het elektriciteitsnet te verlichten. Met dit als doel bieden energieleveranciers vaak goedkopere elektriciteit aan tijdens de daluren.
Ontdek onze laders
Weet je niet zeker welke lader je moet kiezen? Ontdek meer over onze toonaangevende technologie – we zijn zeker dat er een Ohme-lader tussen zit die perfect is voor jou!
Begin je Ohme-reis
Klaar om de sprong te wagen? Neem contact met ons op en beantwoord een paar eenvoudige vragen over je installatiebehoeften. Je volgende elektrische avontuur ligt om de hoek.