Overstappen op een elektrisch voertuig (EV) is een slimme keuze, maar het kiezen van de juiste thuislader kan overweldigend zijn. Er zijn verschillende soorten laders, energieniveaus en functies beschikbaar. Hoe kies je de lader die het beste bij je behoeften past?
In dit artikel vind je enkele van de belangrijkste factoren die je moet overwegen bij het kiezen van een thuislaadstation, we vergelijken domme vs. slimme laders en leggen uit waarom een slimme lader zoals de Ohme Home Pro of ePod de beste lange termijn investering is.
1. Domme vs. slimme laders: Wat is het verschil?
De eerste beslissing die je moet maken is of je gaat voor een ‘domme’ lader of een slimme lader. Hier zie je hoe ze zich verhouden:
Waarom slimme opladers de betere keuze zijn.
Een domme lader levert gewoon stroom aan je auto – dat werkt natuurlijk, maar je mist heel wat efficiëntie en kostenbesparende functies.
Een slimme lader doet veel meer:
Optimaliseert oplaadtijden om te profiteren van goedkopere stroomtarieven buiten de piekuren.
Past automatisch de laadsnelheid aan om het energieverbruik van het huishouden in balans te houden.
Maakt verbinding met je energieleverancier om de laadkosten te verlagen door middel van slimme tariefintegratie.
Als je zoveel mogelijk wilt besparen en gemak wilt, dan is een slimme lader de enige juiste keuze.
2. Belangrijke factoren bij het kiezen van een thuislader
Nu je het verschil kent tussen domme en slimme laders, kijken we naar de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een thuislaadoplossing.
Vermogen: Hoe snel wil je opladen?
EV-laders bestaan in verschillende vermogensniveaus. Je hebt namelijk tragere en snellere laders. We zetten ze even op een rij.
Laden via het stopcontact
Laden via het stopcontact is de traagste manier om te laden, de maximumlaadsnelheid is namelijk 3,4 kW per uur. Weet je nog niet goed wat dat betekent? Hier vind je meer informatie. Maar dat wil niet zeggen dat dit geen goede keuze kan zijn. Als je voornamelijk ’s nachts laad en niet zoveel rijdt bv., of als je een plug-in hybride hebt!
Laden met een thuislaadstation van 7,4kW (enkelfasig)
Een thuislader van 7,4kW laadt aan, je raadde het al, 7,4kW per uur. Dat is dus al een stuk sneller dan via het stopcontact. Heb je een enkelfasige elektriciteitsinstallatie bij je thuis? Dan is dit de optie voor jou! Ideaal voor elk type wagen, want zelfs grotere batterijen laadt je in een nacht helemaal op.
Laden met een thuislaadstation van 11kw of meer (driefasig)
Als je over een driefasig elektrisch systeem beschikt, dan kan je allicht opteren voor een lader van 11kW. Een gemiddelde batterij kan je zo al in slechts enkele uren volledig opladen. Dit soort lader is vooral geschikt als je regelmatig sneller wil opladen. Ook een lader van 22kW is een optie als je nog sneller wil laden, al moet je wel rekening houden met de maximale oplaadsnelheid van je wagen!
Goede voorbeelden van dit soort snelle laders zijn de Home Pro 11kW of de binnenkort verkrijgbare ePod 22kW!
Connectiviteit: Wi-Fi vs. 4G – Wat is betrouwbaarder?
De meeste slimme laders hebben een internetverbinding nodig om laadschema’s, energietarieven en updates te beheren. Maar niet alle verbindingen zijn gelijk:
Laders die gebruik maken van Wi-Fi zijn afhankelijk van een stabiele Wi-Fi-verbinding, en in veel huizen bereikt de Wi-Fi niet altijd de garage of de oprit.
4G-laders maken verbinding via het mobiele netwerk en zorgen zo voor een betrouwbaardere en ononderbroken verbinding. Ervan uitgaande dat je parkeert op een plaats met ontvangst natuurlijk. Als jouw parkeerplaats zich een aantal verdiepen onder de grond bevindt, zou dit bv. wel eens problemen kunnen opleveren.
De slimmer laders van Ohme worden standaard geleverd met een 4G-simkaart, en hebben dus een betrouwbare verbinding met het internet.
Compatibiliteit: is de lader geschikt voor jouw EV en energieleverancier?
Niet alle laders werken naadloos met elke EV of energieleverancier. Controleer bij het kiezen van een lader op:
Compatibiliteit met voertuigen – Ondersteunt de lader alle grote EV-merken (Tesla, VW, Nissan, BMW, enz.)?
Integratie van energietarieven – Kan de lader worden aangesloten op de dynamische tarieven van je leverancier om op te laden wanneer de elektriciteit het goedkoopst is?
Solar integratie – Werkt de lader met zonnepanelen?
Zo, nu weet je al heel wat meer over waar je op moet letten wanneer je een thuislader kiest. Denk je dat een Ohme-lader wel iets voor jou zou kunnen zijn? Klik dan hieronder om meer te weten te komen over onze verschillende modellen!