Als installateur van EV-laadpalen speel je een cruciale rol in het adviseren van klanten over de meest geschikte thuislaadoplossing. Je expertise helpt hen niet alleen bij de technische installatie, maar ook bij het navigeren door regelgeving en toekomstgerichte keuzes. Hier zijn de belangrijkste aandachtspunten om je klanten optimaal te begeleiden.
1. Analyseer de behoeften van de klant
Elke klant heeft verschillende laadbehoeften. Het is dus erg belangrijk om deze mee te nemen bij het vergelijken van verschillende laadoplossingen.
Verschillende elementen spelen hier een rol
- Dagelijks aantal kilometers: belangrijk voor het benodigde laadvermogen.
- Aantal voertuigen: Heeft de klant meerdere elektrische voertuigen?
- Laadtijden: Wanneer wil de klant voornamelijk laden (bijvoorbeeld ‘s nachts of overdag)?
Deze informatie helpt bij het adviseren over het type laadpaal (7,4 kW ,11 kW of 22 kW) dat het beste past bij hun situatie.
2. Controleer de elektrische infrastructuur
Ook de elektrische installatie spelt uiteraard een rol bij de keuze van een laadpaal. Niet elke laadpaal is namelijk geschikt voor elke elektrische installatie.
- Aansluitingstype: Is er een enkelfasige of driefasige aansluiting?
- Huidige belasting: Kan de installatie het extra vermogen aan?
- Noodzaak tot verzwaring: Is een upgrade van de aansluiting nodig?
Indien een verzwaring nodig is, kan je de klant ook tips geven of begeleiden bij de aanvraag bij de netbeheerder (bijvoorbeeld Fluvius).
3. Adviseer over slimme versus standaard laadpalen
Is de klant op zoek naar een standaard of een slimme laadpaal? Dat weet hij misschien zelf nog niet. Het is dus aan jou om duidelijk te maken wat de verschillen zijn. Dan denken we bv. aan:
- Laadbeheer: Slimme laadpalen kunnen automatisch laden tijdens de daluren voor lagere energiekosten dankzij tariefintegratie (uniek bij Ohme).
- Integratie met zonnepanelen: Sommige slimme laadpalen kunnen gebruik van zelfopgewekte zonne-energie.
- Monitoring: Slimme laadpalen geven inzicht in het verbruik via een app of online platform.
Hoewel slimme laadpalen misschien een hogere initiële investering vereisen, bieden ze op lange termijn meer flexibiliteit en besparingen.
4. Geef advies over de correcte installatie en keuring
Een correcte installatie is essentieel voor veiligheid en conformiteit. Maar daar zorg jij gelukkig voor!
Informeer je klanten ook goed over de verplichte keuring van hun nieuwe laadpaal. Je kan hen eventueel ook helpen bij het inplannen van deze keuring of dit volledig voor hen regelen.
Het is sowieso best om je klanten door dit proces te begeleiden om ervoor te zorgen dat alles volgens de regelgeving verloopt.
5. Nazorg en Ondersteuning
Goede service stopt niet na de installatie. En daar spelen zowel jij, als wij, een grote rol in!
- Onderhoud: Bied periodieke controles aan om de werking van de laadpaal te garanderen.
- Ondersteuning: Sta klaar voor vragen of problemen na de installatie.
Natuurlijk is ook de Klantendienst van Ohme paraat om klanten op te vangen en te ondersteunen bij eventuele vragen of problemen. Stuur ze dus gerust door naar het Hulpcentrum op onze website. Daar vinden ze heel wat informatie terug en kunnen ze contact met ons opnemen.
Samen zorgen we voor een uitstekende nazorg, bouwen we vertrouwen op en vergroot je de kans op aanbevelingen.
Conclusie
Als installateur ben je meer dan een technicus; je bent een adviseur die klanten helpt bij het maken van geïnformeerde keuzes over hun thuislaadinfrastructuur. Door aandacht te besteden aan hun specifieke behoeften, de technische vereisten en de beschikbare voordelen, bied je een waardevolle service die verder gaat dan alleen de installatie. Een unieke positie dus om mensen te begeleiden naar moeiteloos laden.