Wat is energie flexibiliteit?
Een energiesysteem dat goed werkt, moet constant het aanbod (de hoeveelheid energie die wordt opgewekt) afstemmen op de vraag (de hoeveelheid energie die verbruikt wordt). Dat wordt energiebalancering genoemd. De flexibiliteit van het energiesysteem is de mate waarin het systeem vraag en aanbod op elkaar kan afstemmen, zodat die altijd in balans blijven.
Het energiesysteem heeft een bepaalde capaciteit gebaseerd op de hoeveelheid energie die door alle beschikbare bronnen wordt geproduceerd. Zoals je in de grafiek hieronder kunt zien, is de vraag op het elektriciteitsnet niet altijd constant – er zijn vaak pieken in de vraag in de ochtend (bijvoorbeeld wanneer mensen wakker worden, een kop koffie zetten en gaan douchen) en pieken in de avond (bijvoorbeeld wanneer mensen thuiskomen van hun werk, gaan koken en de tv aanzetten). Maar er zijn ook momenten waarop de vraag veel lager is (zoals ‘s nachts, wanneer de meeste mensen slapen).
Het aanbod moet dus worden aangepast aan die pieken en dalen. Relatief makkelijk met klassieke energiebronnen, maar voor hernieuwbare bronnen, zoals zonne- en windenergie, kunnen we natuurlijk niet kiezen wanneer er veel van beschikbaar is.
Waarom is energie flexibiliteit belangrijk?
Er zijn heel wat factoren die de productie van voldoende energie tijdens piekuren steeds uitdagender maken. Denk maar aan de groeiende bevolking of de elektrificatie van verwarming en transport. Door in te zetten op flexibiliteit hoeven we niet te investeren in het opwekken van meer energie, maar kunnen we de bestaande capaciteit slimmer verdelen. Flexibiliteit kan de kosten van ons systeem dus verlagen – waardoor ieder van ons kan besparen!
Wat hebben flexibiliteit en ‘Net Zero’ met elkaar te maken?
‘Net Zero’ verwijst naar de balans tussen de hoeveelheid broeikasgas die wordt geproduceerd en de hoeveelheid die wordt verwijderd uit de atmosfeer. Als we ‘Net Zero’ willen bereiken betekent dat dus dat we niet meer broeikasgassen mogen uitstoten dan dat we uit de lucht halen.
Als we ‘Net Zero’ willen bereiken moeten we ervoor zorgen dat we minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen. En dat kan natuurlijk door te investeren in hernieuwbare energiebronnen. Maar zoals we al zeiden, hoe hard we ook proberen, we weten niet precies wanneer de zon gaat schijnen of de wind gaat waaien. Laat staan dat we kunnen kiezen wanneer dat het geval zou moeten zijn. Flexibiliteit zal in de toekomst dus nog belangrijker worden, zodat we vraag en aanbod net zo goed op elkaar kunnen blijven afstemmen als met meer voorspelbare energiebronnen.
Meer hernieuwbare energiebronnen: dat is natuurlijk goed nieuws voor iedereen! En als je een dynamisch tarief hebt, dan weet je al dat je minder betaalt voor je elektriciteit als er een overschot beschikbaar is (en dat is dus vaak exact wanneer het veel waait of wanneer de zon schijnt). Een hogere flexibiliteit van het systeem vermindert bovendien ook de behoefte aan versterkingen van het elektriciteitsnet. Het resultaat? Een lagere energierekening én een schoner elektriciteitsnet.
Wat heeft mijn Ohme-lader met flexibiliteit te maken?
Onze slimme laders kunnen communiceren met het elektriciteitsnet en het laadverbruik van je elektrische voertuig aanpassen aan de pieken en dalen in de vraag naar elektriciteit. Zo wordt energiebalancering mogelijk en vermindert de piekvraag! Met je Ohme-lader draag je dus, zonder er iets voor te hoeven doen, actief bij aan de balancering van ons net, én aan goedkopere elektriciteit voor iedereen!